
FAQs  
Renewals 
Q: How can I find out if my license has been renewed? 

A: You can view the status of your license by using the License Verification Tool.  

Q: How do I find out if the Bureau received my annual statement? 

A: Annual statements emailed to PFBRenewals@dca.ca.gov will receive a confirmation 
of receipt by email.  If you send your annual statement by fax, please turn on the 
confirmation of delivery to show proof of delivery. If you mail your annual statement, 
please utilize a mailing method that allows you to track and confirm delivery. The 
Bureau does not confirm the receipt of faxed or mailed annual statements. 

Q: How long does it take to renew my license?  

A: The processing time for renewals is 4-6 weeks from the date a completed renewal 
packet is received by the Bureau. A complete renewal packet includes a complete and 
accurate annual statement, verification of completion of continuing education credits, 
and payment of the renewal fee.  

Q: I sent my annual statement less than 60 days before my license expired and 
now my license is about to expire. Can I request that my renewal be expedited?  

A: Renewals are processed in the order received, provided they are complete.  
Pursuant to BPC Section 6562, annual statements are required to be submitted at least 
60 days prior to the expiration of a license.  Annual statements submitted less than 60 
days before the license expiration date may result in your license expiring before the 
renewal can be processed. 

Q: Can I continue to practice if my license expires?  

A: Pursuant to BPC Section 6531 a professional fiduciary shall not operate with an 
expired, suspended, retired, canceled, or revoked license.  

Q: How do I verify completion of CE units if I did not receive the renewal payment 
notice? 

A: A continuing education certification form is available on the Bureau’s website under 
Forms/Publications.  
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No Longer Actively Practicing as a Professional Fiduciary 
Q: I no longer wish to practice as a professional fiduciary, and I do not want to 
apply for retired or inactive status. Am I required to notify the Bureau and submit 
any documents prior to stopping? 

A: Submit your annual statement at least 60 days prior to the expiration date of your 
license and include a note that you will not be renewing. Your license status will indicate 
“delinquent” on the Bureau’s license verification page. 

Q: I notified the Bureau that I will no longer be practicing. Why is my license in 
“delinquent” status? 

A: Your licensing record reflects the current status of your license. Your license will 
remain in a delinquent status for three years and will automatically cancel after three 
years of inactivity pursuant to BPC section 6541.1 If you would like to apply for a retired 
or inactive license status, visit the Bureau’s Licensee page to determine if you qualify. 

 

Continuing Education 
Q: How do I meet the new cultural competency requirement?  

A: To meet the requirement, you can take: two hours of ethics; OR two hours of cultural 
competency; OR a combination of both ethics and cultural competency totaling two 
hours. 

If you cannot locate a cultural competency course, you can still take two hours of ethics 
to meet the requirement. The new law simply provides an alternative to meet the 
existing requirement. 

Q: Where can I find courses to take to meet the required CE credits? 

A: Please review CCR Article 3 for more information on continuing education 
requirements. You can find the Approved Education Providers list on the Bureau’s 
website.  

 

New Licensees 
Q: I was just issued a license, am I required to do any reporting after I obtain my 
license? 

A: Newly licensed professional fiduciaries are required to submit an Initial Annual 
Statement within 60 days of the issuance of a license. Initial annual statement can be 
emailed to PFBRenewals@dca.ca.gov, faxed to (916) 574-8645, or mailed to the 
Professional Fiduciaries Bureau, 1625 N. Market Blvd, Suite S-209, Sacramento, CA 
95834. 
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Q: This is my first renewal. How many CE units am I required to complete?  

A: You will need a total of 15 hours of continuing education from the date your license 
was issued to the expiration date. 

 

Applicants 
Q: Where can I find study materials for the exam? 

A: A link to the study materials can be found on the Bureau’s website under the 
Applicant section.  

Q: How do I sign up for the licensing exam? 

A:  To be eligible to sit for the professional fiduciary licensing exam, you will first need to 
mail a complete application with the application fee to the Professional Fiduciaries 
Bureau, 1625 N. Market Blvd, Suite S-209, Sacramento, CA 95834.  

Upon approval of your application, the Bureau will provide you with information on how 
to register with the Center for Guardianship Certification (CGC). Once you have been 
approved by CGC, you will be provided with information on how to schedule the exam 
with PSI.  

Q: How long will it take to process my application? 

A: The processing time for applications is up to 90 days from the receipt of a completed 
application packet. If your application is deficient, you will be notified in writing of the 
deficiencies and what information is required to complete the application.  

Q: How will I find out if my application is approved or denied? 

A: You will be informed in writing, within 90 days of submitting a complete application 
packet, that your application has been approved or denied.  

Q: I submitted my application over 90 days ago. I have not received notice of 
approval or denial. What do I do?  

A: If you have not received approval from the Bureau to take the exam, and it has been 
more than 90 days since your application was submitted, please contact Angela Cuadra 
at angela.cuadra@dca.ca.gov to obtain status of your application. 

 

Other Licensing Questions 
Q: I am an attorney licensed with the California State Bar. Do I need to complete 
pre-licensing education requirements to obtain a professional fiduciary license?  
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A: Pursuant to BPC 6533 pre-licensing education is a requirement for licensure.  There 
are no exemptions granted under this statute.  

Q: I am a CPA licensed with the California Board of Accountancy. Am I required 
to hold professional fiduciary license to practice as a professional fiduciary?  

A: Pursuant to BPC 6530,CPAs are exempt from licensure requirements only if acting 
within the scope of practice of a CPA under Chapter 1 (commencing with Section 5000) 
of Division 3 of the Business and Professions Code.   

Q: I am an enrolled agent. Am I required to hold professional fiduciary license to 
practice as a professional fiduciary?  

A: Pursuant to BPC 6530, enrolled agents practicing before the Internal Revenue 
Service are exempt from licensure requirements if acting within their scope of practice 
pursuant to Part 10 of Title 31 of the Code of Federal Regulations.   
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